It is no longer the news that the N-Power Recruitment Assessment Test has begun and candidates would be tested on Mathematics, English and General Knowledge in this first Phase of the test.

Npower Recruitment Questions and Answers

As part of the General Knowledge test, candidates would be tested on current affairs. In order to assist candidates for the N-Power Recruitment Assessment Test, we have decided to publish some likely Npower recruitment questions and answers you can expect to see in the N-Power Test

Listed below are some Npower recruitment questions and answers candidates may likely see in the on-going N-Power Recruitment Test.

Npower Recruitment Questions and Answers

#1. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

#2. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

#3. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

#4. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?
Answer: Six (6) geopolitical zones

#5. Aba women’s riot took place in what year?
Answer: 1929

#6. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

#7. What was the first political party in Nigeria?
Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

 #8. Who was the last British Governor General of Nigeria?
Answer: Sir James Wilson Robertson

#9. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

#10. Who formed the first political party in Nigeria?
Answer: Herbert Macauly

#11. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

#12. What is the present capital of Nigeria?
Answer: Abuja

#13. NYSC was established in what year?
Answer: May 22nd, 1973

#14. What is the name of Nigerian senior national team in football?
Answer: Super Eagles

#15. Who gave Nigeria her name?
Answer: Flora Shaw

#16. Who was the first female vice chancellor in Nigerian university?
Answer: Grace Alele Williams

#17. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013

#18. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile  soil

#19. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

#20. When was NAFDAC established?
Answer: 1993

#21. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#22. What was the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

#23. Who is the current NAFDAC Director General?
Answer: Yetunde Oni

#24. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

#25. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

CLICK HERE TO KNOW YOUR TEST DATE

#26. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Yakubu Dogara

#27. What is the premier university in Nigeria?
Answer: University of Ibadan

#28. Who is the minister for education in Nigeria?
Answer: Adamu Adamu

#29. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

#30. When did Nigeria have her independent?
Answer: 1st October 1960

#31. What is the meaning of ‘centenary’?
Answer: 100 years

 #32. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

#33. What is Nigeria?
Answer: Nigeria officially the Federal Republic of Nigeria, is a federal constitutional republic comprising of 36 states and its Federal Capital Territory, Abuja. Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north.

#34. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

#35. Who was Nigerian first executive president of Nigeria?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

#36. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

#37. What is the largest continent in the world?
Answer: Asia

#38. What is the smallest Continent in the world?
Answer: Australia

#39. What is the full meaning of UNICEF?
Answer: United Nations International Children’s Emergency Fund

#40. Who is the current Senate President in Nigeria?
Answer: Senator Bukola Saraki

#41. Which country’s flag is called the Union Jack?
Answer: Great Britain

#42. What are the five Oceans in the world?
Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean

#43. When Nigeria did become a republic?
Answer: 1st October 1963

#44. How many Local Government Areas do we have in Nigeria?
Answer: 774

#45. Who won the 2015 Nigerian presidential general election?
Answer: General Muhammadu Buhari

#46. Mention the new service chiefs in Nigeria

Answer: General Abayomi Gabriel Olonishakin – Chief of Defence Staff;
Lt-General T.Y. Buratai – Chief of Army Staff;
Vice Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas – Chief of Naval Staff;
Air Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff

#47. When was Nigeria formed?
Answer: 1914 through the amalgamation by Lord Luggard

#48. Who is the current INEC chairman?
Answer: Mahmud Yakubu

#49. Who is the current Inspector General of police?
Answer: IGP Ibrahim Kpotun Idris

#50. Who is the current minister of education?
Answer: Anthony Onwuka

#51. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.
Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

#52. Who was the first woman to buy a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#53. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

#54. Current chairman of the African Union
Answer: Idriss Deby

#55. Who is the secretary General of the united nations
Answer: Ban Ki-Moon

#56. When was the Nigerian Police formed?
Answer: 1930

#57. Argungun fishing festival is celebrated in which state?
Answer: Kebbi State

#58. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: Senator Ike Ekweremadu

#59. Who is the current minister of defence?
Answer: Monsur Dan-Ali

#60. Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Bello

#61. Which country won the last world cup?
Answer: Germany

#62. Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele 

#63. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Mahmoud Mohammed.

#64. When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

#65. With which countries does Nigeria share boundaries?
Answer: Nigeria is located in West Africa and shares land borders with the Republic of Benin in the west, Chad and Cameroon in the east, and Niger in the north

#66. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

#67. Who is the current minister of finance?
Answer: Kemi Adeosun

#68. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

#69. Abuja became the FCT in what year?
Answer: 1991

#70. What year was the Nigerian national flag designed?
Answer: 1959

If you take your time to study these Npower recruitment questions and answers, you would find them really easy to answer not only in the N-Power recruitment test but other similar tests/job interviews you may attend in the near future.

Click To Take Your Assessment Test Now!

Goodluck!

Npower recruitment questions and answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>